CEB Bank poskytne Bratislave úver na dopravu vo výške 40 mil. eur

10.09.2013 Bratislava

Bratislava 9. septembra (TASR) - Rozvojová banka Rady Európy (CEB Bank - Council of Europe Development Bank) poskytne mestu Bratislava úver vo výške 40 miliónov eur na obdobie 20 rokov, a to na podporu verejnej dopravy pracujúcich. Informoval o tom dnes na brífingu v Bratislave guvernér CEB Bank Rolf Wenzel po workshope o možnostiach spolupráce slovenských subjektov a CEB Bank v oblasti financovania projektov so sociálnou pridanou hodnotou.

"Rád by som verejnosti povedal termíny, úrokové sadzby a splatnosti úveru. Bohužiaľ, to nie je možné - jednak o tom teraz neviem a ani nemôžem povedať. Úver, ktorý dostane mesto Bratislava, je však určite výhodnejší, ako keby si ho mesto vzalo na finančných trhoch, pretože naša banka poskytuje výhodnejšie sadzby. V tomto smere vieme teraz len povedať toľko, že úver by mal byť poskytnutý na 20 rokov," priblížil Wenzel.

Predmetný úver má podľa guvernéra smerovať do verejnej dopravy, teda pre ľudí každodenne dochádzajúcich za prácou do Bratislavy z jej okolia. "Myslíme si, že projekt ocenia nielen obyvatelia Bratislavy, ale aj prímestských častí," doplnil.

Ako uviedol Wenzel, počas návštevy v SR sa stretol nielen s podpredsedom vlády SR a ministrom financií SR Petrom Kažimírom, ale aj s vedením rezortu zdravotníctva, školstva i rezortu práce a sociálnych vecí. Obsah a závery rokovaní so slovenskými subjektmi guvernér CEB Bank nekonkretizoval.

CEB Bank vznikla podľa guvernérových slov v roku 1956 a sídli v Paríži. Jej členmi je v súčasnosti 40 krajín Európy. SR pristúpila k CEB 22. decembra 1998 a ku koncu roku 2012 v nej evidovala akciový podiel na úrovni 0,347 %. Banka zamestnáva približne 180 pracovníkov.
 

Vyberte región